Matko Sršen - Komedije na dubrovačku

 

Izdavač: Modo Fac
Godina izdanja: 2012
Broj stranica: 386
Format:20 cm
ISBN: 9789535641629

 

Komedije na dubrovačku Matka Sršena djelo su suvremenog autora koji se – istodobno kao pisac, redatelj i znanstvenik – desetljećima sustavno bavi Dubrovnikom. Već letimičan uvid u knjigu razvidno razjašnjuje izuzetno slojevitu i kompleksnu suodnosnost iz koje se nadaje naslovna sintagma biblioteke u kojoj izlazi ova knjiga: Suvremenost i baština.
Baština se upečatljivo i nadasve poučno zrcali u autorovu nastojanju da čitateljstvu trajno uprisutni nekoliko inačica dubrovačkog jezičnog idioma u rasponu od Držićeva doba do naših dana. Jezik ovdje fungira kao literarnom proćućenošću protkana ovojnica koja ovako pojmljenu baštinu štiti od ubojitosti zaborava. Širok spektar tema koje se obrađuju u ovim komedijama seže od patinaste prošlosti starog do opore sadašnjosti današnjeg Dubrovnika, čime se netom spomenuta suodnosnost baštine i
suvremenosti nepretenciozno izdiže na razinu svojevrsne aktualnosti koja će se u vezi s ovom knjigom obnavljati pri svakom osmišljenijem pokušaju literarnog i znanstvenog bavljenja dubrovačkim temama.

Iz" Predgovora" - Sead Muhamedagić