BOGOMDAN Kurt Cobain u stripu

Novo:
BOGOMDAN Kurt Cobain u stripu

 

Barnaby Legg, Jim mcCarthy, Flameboy

 

Preuzmite ulomak / PDF (4MB)
Bogomdan: Kurt Cobain u stripu, Modo Fac, Zagreb, studeni 2010.

Za svaku narudžbu stripa Bogomdan putem mail-a poklanjamo Vam plakat i snosimo troškove poštarine!

Kurt Cobain obilježio je svjetsku rock-scenu. On je posljednja ikona buntovnièke glazbe i posljednji borac protiv industrije koja ga je stvorila. Sa scene je otišao u najboljim godinama, kao i Jimi Hendrix, Jim Morrison i Janice Joplin. O Cobainu su objavljene brojne biografije, njegovi dnevnici pa èak i studije o raznim teorijama zavjere oko njegove zagonetne smrti i upeèatljive samoubilaèke poruke. Vjerojatno vam se ne èini da je od Cobainove smrti 1994. godine veæ prošlo šesnaest godina zbog toga što je on na najtragièniji naèin ostao vjeèno mlad, s vjeèno mladom publikom. Britanski ekstravagantni strip-crtaè Flameboy udružio se sa scenaristima koji su oduvijek voljeli "edgy" prièe Jimom McCarthyjem i Barnabyjem Leggom te su zajedno stvorili legendarnu strip-biografiju koja ništa iz Cobainovog života nije pokušala sakriti ili prešutjeti. Naprotiv.

 

Darko Glavan - glazbeni kritičar (1951. - 2009.)

Ne ubrajam se u fanatične podržavatelje Nirvane, no Cobainova me je grupa uspjela dva puta fascinirati i to u tolikoj mjeri da nimalo ne dovodim u pitanje njihov istaknuti status i u najsuženijim rock antologijama. Imao sam priliku prisustvovati jednom od njihovih posljednjih nastupa 1994. u ljubljanskom Tivoliju koji me je oduševio, dok se posthumno objavljeni album MTV Unplugged in New York uspio «ugurati» u uži krug mojih osobnih favorita, posebice zbog sjajne izvedbe Bowieve The Man Who Sold the World i završne Leadbellyjeve Where Did You Sleep Last Night.
Cobainova samoubilaèka poruka završavala je istim rijeèima kao i motto moje prve knjige PUNK (skraæenice od «potpuno uvredljivo negiranje klasike»), objavljene prije dvadeset i pet godina. Taj citat It's Better To Burn Out Than To Fade Away («bolje je izgorjeti nego izblijediti») preuzet je – pretpostavljam u oba sluèaja – iz pjesme Neila Younga My My, Hey Hey (Out of the Blue)/(Into the Black) posveæene Johnny Rottenu i raspadu «Sex Pistolsa».

 

"Mnogi su pokušali portretirati Kurta Cobaina i njegov život, ali još nikome to nije pošlo za rukom kao britanskom strip-crtaèu Flameboyu koji je iz tragiène Kurtove sudbine izvukao odliène detalje, potresnu prièu pa èak i umjetnièki crtež. Flameboyu su se pridružili britanski tekstopisci Barnaby Legg i Jim McCarthy i ovjekovjeèili posljednju veliku rock-ikonu u briljantnom ostvarenju Bogomdan."